Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Børnesyn og pædagogiske tilgange

Fælles børnesyn

Sneglehuset er en integreret institution for 0-6 år. Vi tager udgangspunkt i børns kompetencer, viden og nysgerrighed. Vi ser barndommen som en afgørende del af et menneskes livsforløb og som her, hvor barnet får grundlagt erfaringer og oplevelse af ”hvem er jeg”.

Det er et vigtigt pejlemærke for os, når vi tilrettelægger vores pædagogiske læringsmiljøer at vi bruger rummet som tredje pædagog og tydeliggør med indretningen, hvad der kan leges hvor. Vi ser genbrug som guld og bruger dette i kreative processer med børnene.

Struktur og legezoner

Vi har et overordnet årshjul, der tager udgangspunkt i årstiderne – vinter, forår, sommer & efterår. Dertil kommer arrangementer og de faste traditioner som fastelavn, påske, blomstens dag og jul med Luciaoptog.

Vi har en struktur/ugeplan på stuerne, så vi hver eneste dag deler børnene op i mindre læringsgrupper.

Vi arbejder på alle stuer med at kunne tilbyde børnene gode visuelle legezoner, hvilket kræver at stuerne er indrettet med små fysiske læringsrum.

Trivsel og tryghed

Vi ser og taler om børnenes trivsel og udvikling i perspektivet fra Tryghedscirklen.

Endvidere bruger vi visualisering (piktogrammer) på alle stuer, da det hjælper både børn med særlige behov og de resterende børn. Visualisering af hverdagen understøtter dagens rutiner og aktiviteter og skaber tryghed for barnet. Endvidere er piktogrammer med til at støtte den sproglige udvikling.

Sproglige læringsmiljøer

Vi har også øje for at understøtte det enkelte barns før kommunikative kompetencer. Her er det elementerne; øjenkontakt, fælles opmærksomhed, vente på tur og imitation(spejling), som vi gerne vil udvikle hos det enkelte barn. Desuden har vi en opmærksomhed på, at have læringsmiljøer, hvor børnene kan udvikle gode kommunikative strategier i samspil med os voksne.


Faglige pædagogiske tilgange

Endvidere har vi fokus på tidlig indsats, så vi lægger meget vægt på vores samarbejde med vores PPR. team (Pædagogisk og psykologisk rådgivning). I teamet er der en logopæd., en psykolog og en fysioterapeut. Vi har desuden en socialrådgiver tilknyttet og adgang til en ergoterapeut.

I samarbejde med PPR udvikler vi løbende vores faglighed i form af sparring og ny viden. De kommer jævnligt i Sneglehuset til møder med forældre, samt til vores Børnekonferencer. Vores tilgang er, at være nysgerrig på det enkelte barn og barnets kontekst og sammen finde frem til gode understøttende indsatser.

I vores personalegruppe arbejder vi løbende i processer omkring forskellige faglige tekster. Da vi ønsker at have og bruge samme faglige begreber til at forstå vores pædagogiske praksis og ikke mindst at udvikle vores pædagogiske praksis.